Koncepcja FOOD SECURITY PDF Drukuj Email

Koncepcja „Food Security” czyli poczucie pewności w zakresie jedzenia

[dodano 31.10.2013]

Koncepcja Food Security została opracowana przez amerykańskich lekarzy Janice L. Forster i Lindę M. Gourash.  Poczucie pewności  w tej koncepcji polega zarówno na zagwarantowaniu choremu odpowiednich dla niego posiłków, jak i zapewnieniu, że wszelkie jedzenie nieodpowiednie i/ lub w nadmiarze jest poza jego zasięgiem. Zasady Food Security są następujące:

–        Brak wątpliwości kiedy, co i ile chory na PWS dostanie do jedzenia

–        Brak niepotrzebnej nadziei, że dostanie cokolwiek innego niż zaplanowane

–        Brak rozczarowania z powodu błędnych oczekiwań

 

Zbudowanie poczucia pewności jedzenia („food security”) wymaga następujących działań:

1)    Zabezpieczenie dostępu do produktów żywieniowych poprzez:

a)      Kontrolę dostępu do:

  • Lodówki, zamrażarki i spiżarni (w niektórych przypadkach może być konieczne zamykanie kuchni, a czasami nawet kosza na śmieci, jeśli ustne zakazy nie skutkują)
  • Automatów do zakupu jedzenia
  • Pieniędzy

b)      Unikanie wszelkiej spontaniczności w kwestii jedzenia

c)       Żadnych przekąsek na zawołanie

d)      Nie pozostawianie jedzenia na wierzchu

e)      Żadnych darmowych produktów lub napoi

f)       Całkowita kontrola wielkości porcji

2)    Nadzór nad wyeksponowanym jedzeniem:

a)      W sklepach (nie posyłamy osoby z PWS samej do sklepu spożywczego)

b)      Podczas przygotowywania jedzenia i w trakcie posiłku

c)       Podczas specjalnych okazji (przyjęcia urodzinowe, okolicznościowe itp.)

d)      Podczas posiłków poza domem

  • Przejrzyj menu z restauracji wcześniej i zdecyduj co zamówicie
  • Unikaj miejsc, gdzie jedzenie jest serwowane w formie bufetu. A jeśli już mamy do czynienia z bufetem, najlepszym rozwiązaniem będzie ustalenie,  że jedzenie zostanie nałożone na talerz przez inną osobę;

3)    Powieś w widocznym miejscu plan posiłków i przekąsek

4)    Powieś w widocznym miejscu menu posiłków i przekąsek

5)    Jeśli sytuacja tego wymaga, ze względu na wzmożoną ekscytację jedzeniem, unikaj miejsc i sytuacji społecznych związanych z nadmiarem jedzenia.

Codzienny plan żywieniowy („food security”)

  • Ustalone godziny posiłków
  • Ustalona ilość posiłków (6)
  • Ustawienie czasu posiłków po aktywności fizycznej
  • Ustalenie ilości jedzenia na każdy posiłek
  • Należy stosować rytuały, aby wyrobić odpowiednie wzory zachowań (np. szklanka wody przed posiłkiem)
  • Zapisanie jasnych zasad
    • Nie składanie obietnic (w tym dotyczących jedzenia), których nie można dotrzymać. Zawsze jasne komunikaty.

Zasady radzenia sobie z brakiem poczucia sytości

  • Z góry ustalone menu i czas posiłków
  • Ograniczona ilość jedzenia:

–        wybór mniejszych talerzy

–        zasada podawania posiłków jak w restauracji, tzn. jedzenie jest nakładane na talerz w kuchni i dopiero podawane na stół

  • Ustalenie zasad spożywania posiłków

–        „Moje jedzenie jest na moim talerzu“, tzn. nie wolno częstować się z cudzego talerza

  • 1 raz w tygodniu ważenie w celu sprawdzenia czy nie ma luk w kontroli

 

Zasady postępowania w weekend (specjalny dzień), kiedy codzienny plan posiłków może zostać zakłócony:

  • Omawiać i planować zawsze z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym
  • Jasno sygnalizować zmiany w ustalonym planie dnia
  • Nie dawać możliwości zbyt dużego wyboru / alternatyw, aby uniknąć problemów z tym związanych

 

Aby koncepcja „food security” działała efektywnie, konieczna jest ciągła współpraca, wymiana informacji i jasne ustalenia z opiekunami / nauczycielami w przedszkolu, szkole. Całe otoczenie dziecka musi być zaangażowane w kontrolę dostępu do jedzenia oraz unikanie sytuacji, które mogą zachwiać jego poczuciem pewności w zakresie jedzenia.

 

Źródło:

  1. “Food security for PWS” dr n. med. Janice L. Forster i dr n. med. Linda M. Gourash, Pittsburgh Partnership
  2. „Der gesunde Umgang mit dem großen Hunger PWS Ernährungsseminar”,  dr n. med. Constanze Lämmer