Hormony sterujące poczuciem głodu i sytości PDF Drukuj Email

W zapewnieniu równowagi energetycznej organizmu kluczową rolę odgrywają hormony produkowane m.in. przez żołądek i jelita. W podwzgórzu z kolei znajdują się neurony wyposażone w receptory dla substancji hormonalnych.

Z jednej strony, w stanach zapotrzebowania energetycznego przez organizm, wytwarzane są hormony wywołujące łaknienie – m.in. grelina. Natomiast kiedy pokarm zostanie dostarczony rozpoczyna się produkcja hormonów dających poczucie sytości, takich jak: peptyd YY3-36, cholecystokinina (CCK) czy leptyna, a także odkryta ostatnio obestatyna.

 

Według badaczy, kluczowe znaczenie w zaburzeniach poczucia głodu i sytości u osób z PWS może mieć zrozumienie sposobu działania dwóch hormonów – greliny i obestatyny. Funkcjonują one w sposób przeciwstawny, a w ich produkcji bierze udział jeden gen. Więcej na ten temat w zakładce Badania nad PWS.