Przedstawione poniżej porcje żywieniowe dla poszczególnych grup wiekowych zostały zaczerpnięte z przewodnika żywienia opracowanego dla francuskiego stowarzyszenia na rzecz osób z PWS. Propozycje zawarte w tym przewodniku uwzględniały specyfikę kuchni francuskiej, starałam się jednak dostosować je do naszych lokalnych zwyczajów. Porcje te stanowią jedynie wskazówki co do niezbędnych ilości. W każdym przypadku muszą być dostosowane do rozwoju dziecka pod względem wzrostu i masy ciała. Należy skontaktować się w tej kwestii z dietetykiem lub pediatrą. Należy przedyskutować kolejne etapy żywienia. Nie istnieje żaden ściśle określony model dla danej grupy wiekowej.
Około 6 miesiąca
- Porcje mleka na dzień: 3 butelki od 180 do 240 ml mleka następnego
- + 15-20 g kaszki
- Wprowadzenie „przekąski” na obiad:
Puree 50% warzywa 50% ziemniaki (100-150 g) plus 5g masła
Kilka łyżek owoców przetworzonych bez cukru
*Warzywa wprowadzać powoli zaczynając od marchewki, zielonego groszku, cukinii bez skórki i nasion, szpinaku.
*Owoce wprowadzać w postaci gotowanej zaczynając od jabłek, gruszek, brzoskwiń, nektarynek, śliwek. Następnie wprowadzać owoce egzotyczne i czerwone.
Około 8 miesiąca
Wprowadzenie protein na obiad oraz drugiej przekąski
3 butelki mleka następnego od 180 do 240 ml
+ 15 – 20 g kaszki
Puree 50% warzywa 50% produkty skrobiowe (ziemniaki, kasze, ryż, ziarna zbóż) 150-200 g
Mięso lub ryba: 10 g
Owoce przetworzone bez cukru: 50g
*Mięso do wyboru: wołowina, cielęcina, kurczak, konina, baranina
*Ryba do wyboru: dorsz, leszcz, sola
Puree 50% warzywa 50% produkty skrobiowe 150-200 g
Przetwory mleczne lub 125 ml mleka następnego
*Do posiłku dodać tłuszcz w postaci oleju 5g lub masła 5g
Około 12 miesiąca
2 butelki mleka następnego od 200 do 250 ml
+ 15 – 20 g kaszki
Puree 50% warzywa 50% produkty skrobiowe 150-250 g
Mięso lub ryba: 20 g
Owoce przetworzone bez cukru: 100g
Pieczywo: 10g
Puree 50% warzywa 50% produkty skrobiowe 150-200 g
Przetwory mleczne lub 125 ml mleka następnego
*Do posiłku dodać tłuszcz w postaci oleju 5g lub masła 5g
Od 1 roku do 3 lat
200 do 250 ml mleka
20 g pieczywa + 5 g masła
Lub 15 g kaszki
1 mały owoc lub owoce przetworzone bez cukru
150 g warzyw
100 g produktów skrobiowych
30 g mięsa lub jego zamiennika
1 mały owoc
Pieczywo: 10g
200 ml mleka
150 g warzyw
100 g produktów skrobiowych
Przetwory mleczne lub 125 ml mleka następnego
1 mały owoc
Pieczywo: 10 g
*Do posiłku dodać tłuszcz w postaci oleju 5g lub masła 5g
Od 3 do 5 lat
200 do 250 ml mleka półtłustego
20 g pieczywa
5 g masła
1 mały owoc lub owoce przetworzone bez cukru
100 g warzyw
130 g produktów skrobiowych
40 g mięsa lub jego zamiennika
1 mały owoc
Pieczywo: 20g
Przetwory mleczne
20 g pieczywa lub jego zamiennika
150 g warzyw
100 g produktów skrobiowych*
30 g sera lub przetworów mlecznych
1 mały owoc
Pieczywo: 20 g
*Do posiłku dodać tłuszcz w postaci oleju 5g lub masła 5g
Od 6 do 8 lat
250 ml mleka półtłustego
40 g pieczywa
10 g masła
1 mały owoc
100 g warzyw
130 g produktów skrobiowych
70 g mięsa lub jego zamiennika
1 mały owoc
Pieczywo: 20g
30 g sera
20 g pieczywa
200 g warzyw
100 g produktów skrobiowych
Jogurt naturalny
1 mały owoc
Pieczywo: 20 g
*Do posiłków dodać tłuszcz w postaci oleju 20 g (2 łyżki stołowe)
Od 8 do 10 lat
250 ml mleka półtłustego
40 g pieczywa
10 g masła
1 średni owoc
1 mały owoc
100 g warzyw
150 g produktów skrobiowych
80 g mięsa lub jego zamiennika
1 średni owoc
Pieczywo: 30g
30 g sera
20 g pieczywa
200 g warzyw
100 g produktów skrobiowych
Jogurt naturalny
1 średni owoc
Pieczywo: 30 g
*Do posiłków dodać tłuszcz w postaci oleju 25 g (2 ½ łyżki stołowej)
Od 10 do 12 lat
250 ml mleka półtłustego
50 g pieczywa
10 g masła
1 średni owoc
100 g warzyw
150 g produktów skrobiowych
100 g mięsa lub jego zamiennika
Jogurt naturalny
1 średni owoc
Pieczywo: 30g
30 g sera
20 g pieczywa
200 g warzyw
100 g produktów skrobiowych
Jogurt naturalny
1 średni owoc
Pieczywo: 30 g
*Do posiłków dodać tłuszcz w postaci oleju 25 g (2 ½ łyżki stołowej)
Nastolatki
250 ml mleka półtłustego
60 g pieczywa
10 g masła
1 średni owoc
100 g warzyw
150 g produktów skrobiowych
100 g /120 g mięsa lub jego zamiennika
Jogurt naturalny
Pieczywo: 30g
30 g sera
30 g pieczywa
200 g warzyw
100 g produktów skrobiowych
Jogurt naturalny
1 średni owoc
Pieczywo: 30 g
*Do posiłków dodać tłuszcz w postaci oleju 25 g (2 ½ łyżki stołowej)
Dorośli
Poniższe porcje zostały zaproponowane przez l’Hôpital Marin d’Hendaye.
Porcje powinny być uzależnione od aktywności danej osoby, jej wagi aktualnej oraz wagi docelowej. Poniższe porcje stanowią standard odpowiedni dla ludzi, którzy nie zostali w porę zdiagnozowani i zdążyli się przyzwyczaić do dużych ilości jedzenia. Dla osób, które były odpowiednio prowadzone od początku, porcje powinny być mniejsze (zwłaszcza warzyw) zgodnie z edukacją żywieniową i poradami dietetycznymi przedstawionymi wcześniej.
250 ml mleka półtłustego
60 g pieczywa
10 g masła
1 średni owoc
100 g warzyw surowych
400 g warzyw gotowanych
120 g mięsa lub jego zamiennika
1 średniej wielkości owoc
Pieczywo: 40g
10 g oleju
Jogurt naturalny
125 g warzyw surowych
400 g warzyw gotowanych
75 g produktów skrobiowych
80 g mięsa lub jego zamiennika
Nabiał
Pieczywo: 40 g
Olej 5g |